top of page

Det vi fokuserar på tenderar att växa

Idag när jag cyklade hem från ett möte i centrala Stockholm snubblade jag över Siri Carléns färgsprakande och fantasifulla skulpturer på Jakobsbergsgatan. Jag blev så himla glad av att se den här kärleksfulla skulpturen att alla mina bekymmer blåstes bort i ett nafs. Tack Siri! Det var precis det jag behövde en mörk och regnig dag.


Det sägs att vi väljer våra tankar. Något som låter extremt härligt och enkelt. Då ska jag välja det positiva! tänker jag. Men, tänker du, så lätt är det väl inte? Nej, det är det inte. Vår hjärna vill nämligen gärna fokusera på det negativa. Faran som hotar vår existens. Faran som oftast är ett påhittat scenario i vår egen fantasi. Ändå blir vi rädda och agerar därefter. Det krävs en himla massa vilja att styra om våra tankar. Men det går.


Efter att ha praktiserat meditation i över tio års tid har jag fortfarande svårt ibland att inte lyssna på de där negativa tankarna som poppar upp när jag minst anar det. Meditationen hjälper mig helt klart. Idag kan jag mycket snabbare rikta om uppmärksamheten. Men ändå kan jag emellanåt fastna i de där mörka påhittade djävulsscenariot som utspelar sig i mitt huvud och känns oerhört verkligt.


Skulptur av Siri Carlén, Jakobsbergsgatan i Stockholm.


Skulpturerna är en del av Wallstreet Stockholm, en satsning som pågår under 2022 där 111 nya offentliga konstverk ställs ut runt om i Stockholmsregionen. Siri själv beskriver på Wallstrees-sidan sina konstverk på följande sätt: “Jag har försökt vara i leken, det mjuka snälla och roliga. Det är också just det jag tycker behövs och ofta saknar i en hård och kall stadsmiljö.”


Kunde inte sagt det bättre själv. I mina ögon behöver världen mer glädje och berikande upplevelser i form av färg, konst, design och arkitektur. Av den enkla anledningen att vi blir glada. Och vi mår bättre! Och när vi människor mår bra bidrar vi alla till en värld där vi trivs och vill leva i balans med varandra.


Det finns mycket bra saker omkring oss redan som får alldeles för lite uppmärksamhet. För vi har snöat in på att fokusera på allt som inte är bra. Låt oss rikta blicken till det som gör oss glada istället. Jag lovar, du kommer känna dig så mycket bättre!


0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page