top of page

Trotsa mörkret med färg

Vad skulle hända om vi klädde oss i mer färgglada kläder även på vintern? Det är ju nu vi behöver färg och ljus som mest. Hade det inte varit bättre för vårt mående?


När jag var 20 år och gick mitt andra år på Textilhögskolan i Borås bestämmer mig för att flytta till Spanien en sommar. Till Málaga bar det av för att lära mig spanska. Jag blev förälskad i livet och kulturen in an instant. Myllrande sorl på restauranger, folk som åt sniglar med tandpetare, den fuktiga värmen, arkitekturen, de gulorange tegelfärgerna, lukten av sopor, palmer som svajade i vinden och inte minst de varma och glädjespridande människorna.


Efter att jag avslutat min kandidatutbildning flyttade jag till Sevilla, där jag blev kvar i fem år. Andalusiens huvudstad är som ett enda stort vackert mosaikparadis med trånga gränder, vita putsade fasader toppade med apelsinträd som blommar. Och människor som klär sig i färgmatchade outfits. Ton-i-ton. Jag älskar harmonin som uppstår av en noga synkroniserad färgsättning. Det genomsyrar det mesta jag gör, mitt hem, mina kläder, hur jag designar.


Jag älskar harmonin som uppstår av en noga synkroniserad färgsättning. Det genomsyrar det mesta jag gör, mitt hem, mina kläder, hur jag designar.

Medan vi i norr nu under vinterhalvåret plockar fram den svartaste garderoben solar sig spanjorerna i regnbågens alla färger året om. Det är väl egentligen inte märkligare än att vi klär oss som vi känner oss. Mörkret gör oss trötta, vi går på nån slags sparlåga. Men det kan inte vara så deppigt att jag ska behöva hålla andan tills marssolens strålar visar sig igen.


Min rödorangea kostym är en hit oavsett årstid.


Är det nånting som jag fått med mig från mina år i Spanien är det verkligen hur härligt det är med färg, hur mycket det påverkar oss och vårt humör.


Totalt bodde jag i Spanien i sju år, från 20 till 27. Jag har rest runt i stora delar av landet för att upptäcka helt magiska platser, konsten, kulturen och naturen. Och det finns mycket mer än bara färg som jag tar med mig därifrån. Människorna ligger mig såklart varmt om hjärtat. Men också kärleken till det enkla. Till det uttrycksfulla. Bortom ängsligheten och mörkret.


Så vad säger du? Redo att klä dig i lite mer färg i vinter? Risken finns att du blir på lite bättre humör och lite piggare – och sprider lite mer glädje omkring dig.


0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page