top of page

Hästen, roboten och människan - bra kombo?

Som den hästtjej jag är hoppar det till lite extra i tarmluddet när Färgfabriken bjuder in till en utställning där hästen spelar huvudrollen. Under den gråmolniga novembermånaden fick jag följa med in i ett stillsamt utforskande av samspelet mellan häst, robot och människa av konstnären Tove Kjellmark.


När jag kommer in i utställningshallen möts jag av ljudet av en hästs andetag. Det kommer från den videoprojektion som visas längst in i lokalen. Den vita hästen som ensam sonderar i samma avskalade lokal som jag befinner mig i, fast på en videoduk, fångar min uppmärksamhet. Jag märker hur jag börjar gå snabbare, förbi alla de 3d-printade skulpturerna. Men det är ingen stress, här är det lika stilla och närvarande som i stallet. Det är hästen och jag.


The Vanguard, 2022. Originalvideo 07:21 min. Tove Kjellmark.


Det slår mig hur lik själva lokalen är ett ridhus. Denna vackra häst går nyfiket runt, tittar ut genom fönstren och bara är. Tryggt rör den sig ensam i rummet och känner in varje liten vrå. Vi följer den in i minsta lilla rörelse. Blicken, rörelsen, steget, andetaget.


Att hästar är ett av mina större intressen är det få som missat, i alla fall om du känner mig. Det är ett intresse som jag odlat i vuxen ålder. Men även om mina föräldrar inte hade råd med att sätta mig i ridskola när jag var liten vet jag inte om jag hade velat. Jag var livrädd för hästar.


Vad är det som gör hästar så magiska då? Det är någonting väldigt speciellt med dessa ståtliga och vackra djur som är svårt att sätta fingret på. Det måste upplevas. Den enkla förklaringen är att du är fullt närvarande i det du gör. Det går inte att vara någon annanstans i tanken, då riskerar du att vara med om något oväntat. Det är den finaste form av meditation. Även om det kan gå extremt fort också, något jag gillar.


Hästen måste kunna lita på dig, att du gör rätt. Annars kommer hon garanterat att utmana dig. Sen är det som att dansa. Ni har kul och kan göra storverk tillsammans.

Jag har ridit i snart fyra år och det är som att varje ridlektion är en metafor om vad som pågår i mitt liv vid sidan om hästarna. Bättre psykolog är svårt att hitta. Du behöver ha en otrolig självkontroll, vara lugn, hitta stabilitet och balans i bålen, vara avslappnad i benen och i händerna. Allt för att inte skada hästen. Hästen måste kunna lita på dig, att du gör rätt. Annars kommer hon garanterat att utmana dig. Sen är det som att dansa. Ni har kul och kan göra storverk tillsammans. Som vilken underbar relation som helst. Magi rent ut sagt.


Tove Kjellmark (1977) är född och baserad i Stockholm. utbildad vid École des Beaux Arts i Paris och på Mejan aka Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Som utbildad skulptör har hon utvecklat en mångsidig och experimentell praktik där hon rör sig fritt mellan olika medier och material och där hon kommit att utmana synen på skulptur. Arbetet är både fysiskt och konceptuellt. (källa Färgfabriken)


I utställningen tar Tove med oss in i processen av sitt skapande. Här utforskar hon vad liv är, teknikens betydelse, hon ifrågasätter invanda tankemönster och reflekterar kring liv och död. Förutom att det är en hyllning till hästen är det en tankeväckande utställning där olika medium möts och samspelar. Det är vackert. Avskalat. Rofyllt. Snyggt gjort.En av de skulpturerna som drar till sig min blick är en koboltblå, i samma storlek som min Barbie-häst från barndomen. Den sticker ut i ett annars ganska beige-grått-vitt landskap. Love it!

Tove Kjellmark Pirouette, 2022.


Den intressanta skapelsen Pirouette går jag också igång på. Det är ett 3d-printat myller av hästar som känns som att de flyr nånting. Vackert om än lite obehaglig.Ett annat verk som verkligen gör mig närvarande, nästintill paralyserad är att följa denna ai-robot-programmerade penna som ritar hästar i olika färg ovanpå varandra. Det är en performance som pågår i sex veckor i form av en oavbruten rörelse där konstnären tecknar tillsammans med sina robotar. Kan nog stanna här hur länge som helst. Smart gjort.Samspelet människa och häst är något som går långt tillbaka i tiden. Kritiserat av en del, att vi använder hästar som redskap eller robotar. Att de behöver prestera för sitt eget existensberättigande. Konstnären knyter ihop utställningen i ännu en dimension.


Hästälskare eller ej, se utställningen. Den kommer öppna upp igen den 19 januari och pågår till den 12 mars 2023. Vem vet, det kanske väcker nånting i dig.


Hand i hand med rädslan kan du walk the walk through life. Helst med en häst vid din sida.


Läs mer om utställningen på Färgfabrikens hemsida: https://fargfabriken.se/sv/pa-gang/tove-kjellmark/
0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page