top of page

Min stil peakade när jag var barn

När jag i sommarstugan på Värmdö. Det var sommar och värmen smekte min kropp. På en dag kunde jag byta kläder fyra, fem gånger. Inte just av anledningen att det var för varmt, utan för att jag var sugen på en annan outfit. Jag kände för något annat, något som passade min sinnesstämning. I garderoben fanns att välja på mammas hemagjorda blommiga kjolar, t-shirts med Michael Jacksons face (jag var ett huge fan) eller olika second hand-plagg som min faster kommit med. Favoriten var ett par knallorangea, korta hängselbyxor. Kläder har alltid haft stor betydelse för mig. För min identitet och uttryck. För min sinnesstämning och känslouttryck.


Min bror och jag på landet på Värmdö. Ljuva 80- och 90-tal.
För mig faller det sig oerhört naturligt att ha koll på när en utställning ska öppna, vilka konstnärer och formgivare som ställer ut i en stad och vilka gallerier som är värda att besöka. Jag upplever det som något helt essentiellt för min egen överlevnad. Mitt hungrande efter konst, design och mode måste tillfredsställas annars har jag svårt att andas.

Att jag tidigt initierades i konstvärlden har resulterat i att jag var en de första eleverna på Eriksdalsskolans bild- och formsatsning på 90-talet, att jag har jobbat som grafisk formgivare, på designmuseum, på arkitektbyrå, gått på mängder av utställningar, minglat på vernissager världen över och alltid rört mig i kreativa kretsar. Det verkar ligga i mitt DNA att umgås med skapande människor i kreativa miljöer. För mig faller det sig oerhört naturligt att ha koll på när en utställning ska öppna, vilka konstnärer och formgivare som ställer ut i en stad och vilka gallerier som är värda att besöka. Jag upplever det som något helt essentiellt för min egen överlevnad. Mitt hungrande efter konst, design och mode måste tillfredsställas annars har jag svårt att andas. Blir direkt väldigt rastlös, oinspirerad och tycker livet är tråkigt när kvoten inte är fylld. Jag har genom åren mött många människor som är som jag, som också har det i sitt DNA. Men jag har också mött flera människor som gillar att uppleva konst men som inte riktigt vet hur man gör. En anledning kan vara att tröskeln är för stor. Man känner sig helt enkelt inte hemma i dessa miljöer och därför behöver man någon som guidar en. Det finns också fördomar om vad konst är. En annan faktor är att man är för lat och prioriterar Netflix istället.


Det var ytterligare en tavla från samma besök som gjorde stort avtryck på mig. Det var inte mindre än Wilhelm Tells gåta av Salvador Dalí. Ett konstverk som har fascinerat så många människor med den långa rumpan och de smälta klockorna. Här hjälpte en pedagog till att öka värdet av den genom sitt berättande.


0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page